8 коментара
 1. Виждането ми по тази тема не е по-различно от тована автора.Съвпаденията са много ,дори и в редовете където се противопоставя на спрей-надписите.Няма по-гозна и неприятна за окото гледка от похабена фасада на нова сграда , или от рисувания по всички възможни кътчета на стените.В подобни картини от ежедневието си възпитаваме децата, а те попиват всичко.Трябва внимателно да бъде преценен този момент.Може би има нужда от организиране на специална среща и конкурс на подобна тематика веднъж годишно на специално отредено място и да се апелира да не се разпростира този вид дейност навсякъде и по всички места в градовете.

  ReplyDelete
 2. Като че ли вандализмът и агресията надделяват.
  http://www.boston.com/bigpicture/2010/12/london_tuition_fee_protest.html

  ReplyDelete
 3. днес има една статия в лондонските вестници anarchy in the uk принц чарлс и пищяща камила в лимузината нападнати от студенти. има екзотика, особено ако си гледал как преди ден-два самодоволния принц, недосегаемата божепомазана каста, открива изложба с дълга реч предавана live по ббс и как разни слуги го гледат умилно и възпитано пляскат на хумористичните му, добре отрежисирани паузи.
  има нещо прекалено оядено в тази прослойка, а недосегаемоста и обилният безплатен обяд който всички ние им плащаме са неща които дразнят
  само телефоните сметки на кралицата са около 270хил. паунда на година

  ReplyDelete
 4. хе, малко ми е наивно да се гледа на привилегиите, с които кралското семейство разполага през днешната ни демократична леко наклонена на ляво призма. моралните критерии, които претендират за универсалност с осъждането на богатството и лукса са ми малко...хм, как да кажа?

  че кралската институция отдавна е на поддържащи живота системи в съвременното общество е ясно на всички. чисто исторически й е време да бъде заместена от нещо ново, съобразено със съвременните демократични ценности.

  Но да мразим елита, просто защото е елит и има своите привилегии? Символният статус, който все още има жената със сметка от 270 хиляди оправдава тези разходи. И не бих се притеснявала толкова за британския данъкоплатец, в Бъкингам едва ли чакат да го джобят до хастара на панталоните, за да поддържат така financial assets

  ReplyDelete
 5. Явно не съм се изразил достатъчно ясно. Същноста на реформата или по точно казано тройното увеличение на студентските такси от 3 на 9 хил. паунда на семестър е предпоставка, именно в днешния сравнително демократичен свят, отново да се създава кастово разделение. Богатите не им пука и осъждат протестите, казвам го от лични впечатления и разговори. Но ако банката от която студента, който не е от богаташко семейство, реши да иска заем за образованието си, не му даде кредит, защото правителството не може да задължи частни финансови институции да дават пари на еди кой си понеже е приет студент, тук практиката е че студента се издържа сам, а не мама и тати да плащат,какво ще прави тогаз, ще стане безработен смотаняк или престъпник. Така че въпросът е доста по сериозен и хич не е демократичен.
  Освен това не ми говори за кралски привилигии за които всички плащат и които осигурявали някакъв имагинерен престиж на държавата-нека кралицата сама си плаща сметката, на мен да не би някой друг да ми плаща сметките или парното. Има си достатъчно имоти и земя само в центъра на Лондон от които не знам колко милиона наем вземи, отделно от бюджетните и постъпления.
  И друго, май не си наясно с финасовото и икономическо положението което се задава в англия и чиято тежест ще отнесе британския данъкоплатец и не хастара на джобовете, ами кожата от гъза му ще съдерат.
  Съкращавт се над 1,5 млн. души заети в обществиния и държавен сектор, от нова година ДДС се вдига с 3 процента, съкращават се с милиони и милиарди бюджетите във всички сектори, включително и на общините.
  Така че, квото било-било, мита за дебелият английски портфейл е на път към миналото, а богатите и привилигированите ще стават още по богати и още по превилигировани, защото когато си на зор и в ситуация на огромна конкуренцея, каквато неминуема ще настъпи при такава безработица, цените на услугите и заплатите в производството т.е. сектора в който работим всички ние тук, значително ще се понижат и т.н да не навлизам в подробности.
  А студентите, тези които имат желание за учене и някаква професионална кариера, но не могат да се издържат нито сами нито с помоща на родителите си, просто ще го духат, това е положението. Може би ти си от тези дето тати плаща и не ти пука, но тук не е така и насилието е напълно оправдано за да се чуе техният глас, няма друга алтернатива за демокрацията и отстояване на правата които искаш.
  В случая въобще не съм толерантен и напълно подкрепям студентите. А персоналното Българското овчедушие, което винаги за пред публиката си слага маската на толерантността за да не изглежда блееща в стадото овца, която се представя за много разумна и добра защото сама и доброволо, най-толерантно е легнала под ножа, не може да бъде никакъв критерии за мен, сорри.

  ReplyDelete
 6. така :) като начало не търся спор, а дискусия и затова нека се придържаме към спокойния тон.

  като начало с коментара за Бъкингам имах предвид именно другите източници на доходи. Колко от тези 270 хиляди са от тях и колко от данъците на трудещите се британци е въпрос, който може да се манипулира лесно от популистите. Техният капан понякога изглежда по-радикален и активен от този на "овчедушните", но е не по-малко овчедушен за интелигентния човек. Затова и съм скептична срещу лозунгарското осъждане на елитите.

  По-нататък: несправедливото предимство на хората, които вече разполагат със средства е очевидната и най-сериозна причина за протестите, които както и в текста съм казала: напълно подкрепям.

  Аз съм от тези, на които тати не им е дал един лев, и пак са учили в учебно заведение, което далеч не им е по джоба с пълна стипендия. Където съм сега пак е платено с капитала, който ми е в главата, тъй че преди да отправиш лични нападки прочети пак самия пост.

  Това какво прави прнц Чарлз и телефонните сметки на кралицата нямат никакво пряко отношение към системните проблеми, които новите такси ще доведат след себе си. Връзката е крехка, популистка и не дава никаква информация,коментар или предложение за решение на конкретния проблем на студентите. Само използва случая да изкаже вече съществуващ class bias.

  В обобщение: никъде в коментарите не съм казала, че не подкрепям студентите и искам да плащат повече. Чети какво пише, преди да кажеш това, което така или иначе си решил ;) Лека вечер ти желая

  ReplyDelete
 7. Даа, май се поувлякох малко, извинявай:))
  Но това е вследствие на един снощен спор по темата-на маса естественно и настроението се пренесе в коментара.
  Така че Нищо лично, напълно си права.

  ReplyDelete
 8. :)))аа, споровете на маса са опасна категория, знам

  ReplyDelete

Post a Comment