4 коментара
 1. аз наистина си мислех, че е поне 200 години по-рано :Х май наистина ще се окаже, че външният вид лъже. И то много

  ReplyDelete
 2. нали? :) И не че е лошо по-някакъв начин: на мен винаги ми е харесвал. Просто чисто исторически ти стават много по-интересни онези, които тогава са заложили на новото, на експеримента и интересностите, които са виждали ненаправени около себе си :)

  ReplyDelete
 3. Техниката на Ботичели съвсем не е била нова. Тя си е класическата яйчена темпера, която при стенописите съхне твърде бавно и затова понякога те се рисуват с години, а Леонардо наклажда огън под своята Тайна вечеря от нетърпение... А и "ренасансов човек" в превод означава "модерен човек", т.е. в Ренесанса се е правило съвременно изкуство:)) Но иначе сте права, в Лувъра е най-спокойно и приветливо пред малкия стенопис на Ботичели, само враждебното отношение на един художествен критик, негов съвременник, за малко го отклонява от пътя на голямата му слава.

  ReplyDelete
 4. ами да, това казвам, че Ботичели повече залага на традицията и като техника и като стил от съвременниците си :)

  Иначе re-naissance или rinascimento в оригинал е въз/пре/повторно раждане. Етимологията по никакъв начин не е свързана със "съвременност". Цялата идея е за модерен прочит и обръщане към славното антично минало :)

  ReplyDelete

Post a Comment